GÜNCEL

2023 yılı ihracat sayıları aşikâr oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu sözleri kullandı: “İhracatçılarımızdan, iş dünyamızdan daha fazla gayret harcamalarını, inisiyatif almalarını beklediğimizi vurgulamak istiyorum. Ülkemiz, yatırım, üretim istihdam ve ihracat yolu ile büyüme unsurları doğrultusunda gelişmeye, yeni muvaffakiyet kıssaları yazmaya devam ediyor.

2022’de yüzde 5.5 oranında büyüdük. Bu büyüme oranına en büyük katkı ise 2.4 puan ile ihracatçımızdan geldi. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5.9 oranında büyüyerek son 13 çeyrektir süren kesintisiz büyüme trendimizi devam ettirdik. G20 ülkeleri içinde en süratli büyüyen ikinci ülke olduk. İhracat tarafında misal bir tablo karşımıza çıkıyor. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yatırımlarda yaşanan yüzde 14.7 oranında artış son 2 yılın en yüksek düzeyini söz ediyor. Mal ve hizmet ihracatının gayrisafi yurt içi hasılası büyümesine katkısı 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 0.3 puan oldu.

Salgın öncesi periyoda nazaran son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ek istihdam oluşturduk yalnızda 2022 yılı Ocak ayına kıyasla bakıldığında sağlanan ek istihdam 1 milyon 848 bin kişinin üzerindedir. Ekim ayında işsizlik oranımız yüzde 8.5 olarak gerçekleşerek son 11 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Depremin ihracatımıza tesiri -6 milyar doları buluyor. Tüm bunlara karşın dış ticaretimizi geliştirmeye verdiğimiz emeğin ve ehemmiyetin meyvelerini bilhassa ihracatta topluyoruz.

2023 yılı ihracatımız geçen yıla nazaran yüzde 0.6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır.

Bu sayıyla orta vadeli programdaki 255 milyar dolarlık ihracat maksadımızı de aştık. 2023 yılı aralık ayında ihracatımız yüzde 0.44 artışla 23 milyar dolar oldu. 2023 yılında ihracatın, ithalatı karşılama oranı 0.8 puan artışla yüzde 70.7’ye yükseldi. Bu oran biz misyona geldiğimizde yalnızca yüzde 50 civarındaydı. Ülkemizin dış ticaret açığı geçen yıla nazaran yüzde 3.2 oranında geriledi. Temmuz, ağustos, ekim, kasım ve aralık aylarında en yüksek ihracat sayısına ulaştık. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir evvelki yılın birebir ayına nazaran azaldı. 2023 yılın ekim ayı prestijiyle yıllık hizmet ihracatı tarihi rekor düzey ile 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısında dış ticaret açığındaki düşüş ve hizmet ticaretinde verilen fazla ile cari süreçler açığında düşüş yaşandı. Eylül ve ekim aylarında cari süreçler hesabında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Kasım ve aralık aylarında dış ticaret açığındaki düşüşün tesiri ile cari süreçler açığındaki kapanmanın devam etmesini bekliyoruz. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari süreçler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki periyotta güzelleşmenin süreceğine inanıyoruz.”

İstanbul ilanları için tıklayınız.

Ankara ilanları için tıklayınız.

İzmir ilanları için tıklayınız.

https://www.instagram.com/kamupersonelcom/

https://www.facebook.com/kamupersonelcom1/

https://t.me/kamupersonelcom

https://youtube.com/@kamupersonelcom

Neslihan SAVAŞ

Profesyonel SEO Uzmanı Kamu İş İlanlarında Başarılı Makale Yazarı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
DMCA.com Protection Status